Het is nu di 23 apr 2019, 14:37

Kweekverslag L340 Hypancistrus mega clown pleco

Stel hier al je vragen over het houden, of kweken van meervallen en L-nr's.
Of plaats een kweekverslag.
Avatar gebruiker
Forum Meubilair
Berichten: 1124
Geregistreerd: wo 01 jul 2009, 11:28
Woonplaats: Bennebroek
BerichtGeplaatst: zo 15 nov 2009, 17:41
L340 Hypancistrus mega clown pleco
De L340 staat ook wel bekend als de LDA19. De L340 is een kleinblijvende meerval, behorende tot de Hypancistrus familie. De L340 is een fraaie vis en heeft een donkere basiskleur met scherp afgetekende geel tot oranje strepen.

Oorsprong
De L340 komt voor in Colombia in de Rio Tomo.

Grootte
De L340 wordt maximaal 8 cm groot.

Voedsel
De L340 zijn omnivoren. Ze eten plantaardig voedsel zoals algen en komkommer maar voornamelijk dierlijk voedsel zoals krill, mysis, muggenlarven en artemia. Tevens eten zij in het aquarium mee met droogvoer zoals granulaat of tabletvoer.

Verschil man/vrouw
De mannen ontwikkelen meer stekels op de zijvinnen, deze zijn soms beter zichtbaar tijdens de paartijd. Ook hebben de mannen langere odontodes (stekels op de kieuwen).
Het vrouwtje is over het algemeen wat forser dan het mannetje.

Waterwaarden
pH 6.0 – 7.5
Temperatuur 25 – 30 °C

Kweekverslag Aquariumfun
Omstandigheden:
5 volwassen L340 in een aquarium van 50 x 40 x 40 cm. Het aquarium wordt gefilterd middels een luchtaangedreven sponsfilter.
De bak is ingericht met een dunne laag zand op de bodem, een stuk hout en diverse legholen met de een doorsnede van ongeveer 3-4 cm.
Temperatuur 29 graden.
pH 6,5
Geleidbaarheid 300 microsiemens

Kweek:
Om de L340 te stimuleren om af te zetten, is het water zacht gemaakt door gebruik te maken van osmosewater. Regelmatig wordt een grotere hoeveelheid koeler zachter water toegevoegd. Het water is aangezuurd tot een pH 6,5 met behulp van Eikenbladextract en turf.
Tijdens het paringsritueel zoekt het vrouwtje herhaaldelijk het mannetje op in zijn hol. Hierbij wrijven ze hun lichamen tegen elkaar en trillen ze met hun lichamen en vinnen. Vervolgens blijven ze enige uren samen in het hol, waarbij ze de eitjes afzetten. Gemiddeld worden er 10 tot 15 eitjes afgezet. De eitjes liggen als een klomp aan elkaar in het hol. Na het afzetten verlaat het vrouwtje het hol en blijft het mannetje de eieren en de larven bewaken tot deze vrij rond gaan zwemmen in het aquarium.
Na ongeveer 7 dagen komen de eitjes uit. De larven zijn dan nog zeer klein en hebben een grote dooierzak. Een week later is de dooierzak verteerd en zal de jonge L340 voedsel gaan zoeken. Op deze leeftijd verlaten zij dan ook het hol op zoek naar voedsel.
De ouders krijgen gevarieerd eten, diverse soorten voertabletten met onder andere spirulina en knoflook, maar ook diepvriesvoer zoals rode en zwarte muggenlarven, artemia, mysis, cyclops.
De jongen eten in het begin van het tabletvoer mee, ook krijgen ze af en toe kreefteneitjes gevoerd. Als ze groter zijn, eten ze ook met het diepvriesvoer mee.
De kweekbak wordt 2x per week ververst, 25% per keer.

En hier nog wat foto's van de kweekbak en de jongen:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Groetjes, Martijn en Mirjam!

Forum Ontdekker
Berichten: 104
Geregistreerd: za 24 okt 2009, 22:05
BerichtGeplaatst: zo 15 nov 2009, 19:35
goed bezig M&M

wel grappig wij zijn hier ook M&M

maar waarom woont iedereen toch zover weg als ze met mooie dieren kweken

had er wel wat willen hebben :angry9:

Keer terug naar Meervallen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron