Het is nu di 23 apr 2019, 14:44

Kweekverslag Corydoras duplicareus

Stel hier al je vragen over het houden, of kweken van corydorassen.
Of plaats een kweekverslag
Avatar gebruiker
Forum Meubilair
Berichten: 1124
Geregistreerd: wo 01 jul 2009, 11:28
Woonplaats: Bennebroek
BerichtGeplaatst: zo 15 nov 2009, 17:44
Corydoras duplicareus
De Corydoras duplicareus is een scholenvis. De Corydoras duplicareus lijkt veel op andere Corydoras-soorten zoals de adolfoi en is te herkennen aan de bredere zwarte streep op de rug.
In het aquarium prefereert de Corydoras een zandbodem of fijne grindbodem, aangezien hij over de bodem naar voedsel zoekt. Een bodem met scherpe grindkorrels kan de snorharen van de Corydoras beschadigen.

Oorsprong
De Corydoras duplicareus komt voor in Brazilië in de Upper Rio Negro.

Grootte
De Corydoras duplicareus wordt ongeveer 5,5 cm groot.

Voedsel
De Corydoras duplicareus zijn net als de andere Corydoras-soorten echte opruimers en hebben een gevarieerd dieet. Zij eten onder meer artemia, muggenlarven, mysis, krill en cyclops. Tevens eten zij graag mee van tabletvoer en granulaat.

Verschil man/vrouw
De vrouwtjes zijn over het algemeen wat groter en hebben een forser lichaam.

Temperatuur
20 – 26 °C

Waterwaarden
pH 6,4 – 7,4

Kweekverslag Aquariumfun
Omstandigheden:
10 volwassen Corydoras duplicareus een aquarium van 50 x 40 x 40 cm. Het aquarium wordt gefilterd middels een luchtaangedreven sponsfilter. De bodem is bedekt met een dunne laag zand. Tevens zijn een stuk hout en een paar plantjes aanwezig.
Temperatuur 25 graden.
PH 6,5
Geleidbaarheid 300 microSiemens

Kweek:
Om de Corydoras duplicareus te stimuleren om af te zetten, is het water zacht gemaakt door gebruik te maken van osmosewater. Het water is aangezuurd tot een pH 6,5 met behulp van Eikenbladextract.
De Corydoras duplicareus worden tevens gestimuleerd door ze goed te voeren, zodat het stevige vissen worden.
Na de bevruchting van de eitjes, houdt het vrouwtje deze tussen haar vinnen vast en plakt deze in kleine groepjes tegen het raam, bladeren van de planten of het hout. Het aantal eitjes per keer varieert tussen 15 en 40 eitjes. Er wordt geen broedzorg gegeven door de ouders.
Het zijn grotere eieren dan die van de Corydoras sterbai, waardoor deze eieren niet opgegeten worden door de ouders. Hierdoor is het mogelijk om de eieren bij de ouders in de bak te laten, de jongen worden dan later uitgevangen.

Voor een hogere uitkomst, hebben we ook wel de eieren met de vingers van het raam gehaald en in een apart aquarium van 60x30x30 cm opnieuw tegen het raam geplakt. Dit aquarium is gevuld met water vanuit de kweekbak, zodat de waterwaarden identiek zijn. De waterhoogte is 25 cm, dit aquarium wordt gefilterd middels een spons-binnenfilter. De beschimmelde eitjes worden tussentijds verwijderd.

Na 2 a 3 dagen komen de eitjes uit. De eerste dagen eten de larven van het voedsel uit de dooierzak. Na een paar dagen worden de jonge larven gevoerd met pas uitgekomen artemianaupliën, artemiavervanger, ontkapselde artemia-eieren en opfokvoer. Zodra de jongen wat groter worden, gaan deze naar een andere bak, waar het water wat harder is zodat zij geleidelijk kunnen wennen aan leidingwater. Hier krijgen zij gevarieerd voer, waaronder muggenlarven, artemia, cyclops, kreefteneitjes. Tevens krijgen ze hier diverse soorten tabletvoer.
Na 3 maanden zijn de jongen ongeveer 3 cm.
De kweekbak wordt 2x per week ververst, 30% per keer.

En nog wat foto´s van de kweekgroep en de jongen:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Groetjes, Martijn en Mirjam!

Forum Ontdekker
Berichten: 156
Geregistreerd: di 14 jul 2009, 10:58
BerichtGeplaatst: wo 27 jan 2010, 17:10
Hoi m&m kweek je nog corydoras en heb je nog wat rond zwemmen in je kweekschuur.
gr hans :wave:
Avatar gebruiker
Forum Meubilair
Berichten: 1124
Geregistreerd: wo 01 jul 2009, 11:28
Woonplaats: Bennebroek
BerichtGeplaatst: wo 27 jan 2010, 18:48
Hoi,
Ja we kweken nog, nee we verkopen nu niets, sorry :)
Groetjes, Martijn en Mirjam!

Keer terug naar Corydorassen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron